top of page
Αναζήτηση

Τι είναι τα pedelec ebikes;

Ζούμε σε μια μεταβατική εποχή όπου τα ηλεκτρικά οχήματα έρχονται σιγά σιγά να αντικαταστήσουν τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα. Η ηλεκτροκίνηση όμως δεν έχει περιοριστεί εκεί. Μέσα στο πλήθος οχημάτων με ηλεκτροκινητήρα, θα συναντήσουμε και το ποδήλατο. Θα σας μιλήσω λοιπόν συγκεκριμένα για τα pedelec ebikes, μιας και θεωρούμε ο πρωτεργάτης στην χώρα μας, όσον αφορά την αγωνιστική τους δραστηριότητα.

Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά, θα ξέρετε πως ταυτόχρονα με την εργασιακή μου εμπλοκή πριν απο κάποια χρόνια με τον χώρο των ebikes, για διαφημιστικούς λόγους (και διασκέδασης φυσικά) εισήγαγα σιγά σιγά, τα ebikes στον αγωνιστικό χώρο, σε ειδική κατηγορία όπως πλέον συναντάμε ευρέως σε αγώνες, παγκοσμίως.

Το pedelec ebike, είναι ένα ποδήλατο όπως αυτά που γνωρίζετε, με την διαφορά πως στο τροποποιημένο πλαίσιο του, έχει τοποθετηθεί ένας ηλεκτροκινητήρας ο οποίος διαθέτει αισθητήρες ροπής, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την δύναμη που ασκούμε στα πεντάλ και ανάλογα το επίπεδο υποβοήθησης που επιλέγουμε, μας πολλαπλασιάζει αυτή την ασκούμενη δύναμη.

Απο προσωπική εμπειρία θα σας πω, πως η αίσθηση είναι κάτι το ανεπανάληπτο! Να ξέρετε πως μπορείς να γυμναστείς εξίσου με ένα συμβατικό ποδήλατο, με την διαφορά πως μπορείς να ελέγξεις το πότε θες να είναι χαμηλότερης έντασης η προσπάθεια σου, ανεξάρτητα αν βρίσκεσαι σε μικρή ή μεγάλη ανηφόρα.

Η εφαρμογές των ebikes είναι δεκάδες. Από cargo bikes που εξυπηρετούν επαγγελματίες, έως downhill bikes τα οποία θα σε ανεβάζουν στην κορυφή της πίστας ξεκούραστα, ξανά και ξανά. Μην ξεχνάτε πως τα χρησιμοποιούν επίσης και πολλοί αθλητές παγκόσμιου επιπέδου του mtb για να εξελίσσουν την τεχνική τους ή για να κάνουν αναγνωριστικούς γύρους στις διαδρομές που θα αγωνιστούν.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει σύγκριση ή συναγωνισμός μεταξύ αναβάτη ebike και συμβατικού ποδηλάτου, όντας παντελώς ανόμοια.

Νιώθω πραγματικά χαρούμενος και περήφανος όταν βλέπω πλέον δεκάδες συμμετοχές σε Ελληνικούς αγώνες στην ebike κατηγορία, ξέροντας πως έχω βάλει ένα λιθαράκι στον χώρο της ποδηλασίας, όπου είμαι και ταγμένος!

Να θυμάστε: είτε λίγο, είτε πολύ, να ποδηλατείτε!




67 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page