top of page
Αναζήτηση

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποδηλατική απόδοση.


Για να πετύχεις τους ποδηλατικούς σου στόχους, θα πρέπει να εστιάσεις στην εξέλιξη των παρακάτω κύριων παραγόντων που συντελούν στην επίτευξη υψηλής απόδοσης.

Α)Φυσική κατάσταση, η οποία απαρτίζεται απο 7 βασικά τμήματα:

1)Αερόβια ικανότητα. Η Vo2max είναι ο υψηλότερος ρυθμός πρόσληψης,μεταφοράς και χρήσης του οξυγόνου απο τους μύες κατα την διάρκεια έντονης άσκηση. Είναι ο λόγος που περιορίζει την τον ρυθμό παραγωγής ενέργειας απο το αερόβιο σύστημα, γι αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση στα περισσότερα είδη ποδηλασίας.

2)Αναερόβια ικανότητα. Είναι ο μέγιστος ρυθμός παραγωγής ενέργειας αναερόβια μέσω της γλυκόλυσης.

3)Το γαλακτικό κατώφλι. Ορίζεται ως η μέγιστη δύναμη που μπορεί να ασκηθεί κατα την οποία ο ρυθμός παραγωγής γαλακτικού οξέως ισούται με τον ρυθμό απέκκρισης του. Αυτό σημαίνει πως τα επίπεδα γαλακτικού οξέως και τα ιόντα υδρογόνου μένουν σταθερά όσο ποδηλατούμε σταθερά με αυτή τη δύναμη.

4)Ποδηλατική οικονομία/αποδοτικότητα τρόπου που ποδηλατούμε. Μιλάμε για το μεταβολικό κόστος για την παραγωγή ενέργειας κατα την ποδηλασία. Επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες, όπως η χρήση μυϊκών ομάδων, οι στροφές που ποδηλατούμε (rpm), η θέση οδήγησης, το περιβάλλον κ.α.

5)Η αντοχή. Αναφερόμαστε στην ικανότητα άσκησης δύναμης κάτω απο το γαλακτικό κατώφλι για μεγάλη διάρκεια.

6)Διαθεσιμότητα «καύσιμου». Ένας μέσος αθλητής αποθηκεύει στον οργανισμό του υδατάνθρακες ικανούς για να τον τροφοδοτήσουν για περίπου 1,5h μέγιστης έντασης άσκηση. Όταν τα επίπεδα γλυκογόνου πέφτουν, τα επίπεδα κόπωσης αυξάνονται και η απόδοση μειώνεται.

7)Μέγιστη δύναμη. Αν και τα περισσότερα αγωνίσματα ποδηλασίας απαιτούν να ποδηλατείς σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα δύναμης σε σχέση με την μέγιστη που μπορείς να παράξεις, σε κάποιες περιπτώσεις όπως στο XC, την ποδηλασία πίστας και την ποδηλασία δρόμου, η μέγιστη δύναμη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Β)Ψυχολογικοί/διανοητικοί

Γ)Οδηγικές ικανότητες/τακτική

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες που ανέφερα είναι εξελίξιμοι και ο κάθε ένας θέλει συγκεκριμένη χρονική στιγμή/διάρκεια και μεθοδολογία για να εξελιχθεί και πρέπει να επιλέγονται με μεγάλη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να σπάσει η λεπτή γραμμή που χωρίζει την ομαλή και συνεχή βελτίωση απο την υπερπροπόνηση, η οποία έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις.



416 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page